Valikko Sulje

Tervetuloa Bohemia ry:n sivuille.

Bohemia-seura yhdistää suomalaisia Tšekin ja Slovakian kulttuureista ja kielistä kiinnostuneita ihmisiä sekä Suomessa asuvia slovakkeja ja tšekkejä.

Bohemian perusti vuonna 1993 joukko Suomessa asuvia tšekkejä ja slovakkeja sekä heidän suomalaisia ystäviään. Seuran tarkoituksena oli levittää tietoutta Tšekin ja Slovakian monipuolisista kulttuureista, kielistä, yhteiskunnista ja historiasta. Seura syntyi spontaanisti helsinkiläisessä kahvilapöydässä.

Vuosina 1994–2009 Bohemia julkaisi samannimistä aikakauslehteä, jossa kerrottiin kaikenlaista ajankohtaista ja muuten kiinnostavaa niin kulttuurin, historian, politiikan kuin tieteenkin saralta. Juuri kulttuurilehden julkaiseminen oli johtoajatuksena seuran syntyessä. Bohemia-lehden julkaisemista tukivat Tšekin ulkoministeriö sekä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Bohemia on järjestänyt perustamisestaan lähtien yhteisöllisiä seminaareja ja kulttuuritapahtumia, vuosittaisen alkukesän piknikin Suomenlinnassa sekä joulun alla Pikkuláš-juhlan, joka on yhdistelmä tšekkiläistä ja slovakialaista Mikuláš-juhlaa (suom. Nikolaus) ja suomalaista pikkujoulua. Pitkään keskeisintä oli kuitenkin lehden julkaiseminen ja säännölliset tapaamiset tšekkiläisen oluen äärellä. Alkuaikoina jäsenet kokoontuivat Mannerheimintien varrella sijainneessa Hádanka-ravintolassa.

Vuonna 1998 syntyi Suomen tšekkien ja slovakkien epämuodollinen yhteenliittymä nimeltään Finčech, jonka jäsenet liittyivät bohemialaisten seuraan Hádankan pöydissä. Vuosituhannen vaihteessa Bohemian tapaamispaikka siirtyi Milenka-ravintolaan Haapaniemenkadulle, ja sittemmin kokoonnuttiin Vltavassa Elielinaukiolla.

Viime vuosina seuran toiminnassa on painottunut Suomen slovakkien ja tšekkien yhteisön oma maanmiestoiminta. Bohemia järjestää niin tšekinkielisiä satulauantaita, elokuvanäytöksiä kuin muitakin tapahtumia, usein erityisesti lapsiperheille.

Bohemia-seuraa tukee nykyään rahallisesti Tšekin ulkoministeriö tšekkiläisen kulttuuriperinnön tukiohjelman puitteissa. Kulttuuritapahtumien järjestämisessä teemme tiivistä yhteistyötä Helsingin-suurlähetystön kanssa.