Valikko Sulje

Tšekkoslovakian jakautuminen

Uuden vuoden alkaessa koittaa myös historiallinen vuosipäivä: 1.1.1993 Euroopan kartalle ilmestyi kaksi uutta valtiota, Slovakia ja Tšekki. Niin kävi siitä huolimatta, että myöhempien kyselyiden mukaan enemmistö niin tšekeistä kuin slovakeistakin ei toivonut Tšekkoslovakian jakautumista. (Lähde: Martin Bútora ja Zora Bútorová: Neznesiteľná ľahkosť rozchodu (Eroamisen sietämätön keveys/helppous), 2003.) Muistutamme siksi lyhyesti eräistä syistä, jotka johtivat ČSFR:n hajoamiseen, ja tarkastelemme, miten tšekkien ja slovakkien yhteiselo sujuu kahdenkymmenenkahdeksan vuoden jälkeen.

Merkittävä ero kansojen välillä on varmaankin siinä, että tšekkien kansallinen identiteetti alkoi kehittyä jo keskiajalla, kun taas Slovakia ei ollut oikeastaan koskaan ollut täysin itsenäinen. Mailla ei ollut ennen vuotta 1918 ollut edes yhteistä historiaa. Siksi ei olekaan ihme, että mielipiteet tulevasta poliittisesta järjestelmästä vuoden 1989 vallankumouksen jälkeen erosivat vahvasti. Tšekit esimerkiksi pitivät Slovakiaa valtionsa kiinteänä osana tai jonkinlaisena jatkeena ja olivat niin sokeita slovakkien kansallisille tarpeille, että monille tšekeille oli järkytys, kun hajoamisen mahdollisuus nostettiin ensi kertoja esiin. (Lähde: aktuálně.cz, sarja Tšekkoslovakian hajoamisesta, 2012.) Slovakia sen sijaan katsoi tuolloin toiveikkaana Jugoslaviasta ja Neuvostoliitosta vasta itsenäistyneiden valtioiden suuntaan. Niinpä useamman vuoden ponnisteluiden jälkeenkään poliitikot eivät neuvotteluissaan onnistuneet löytämään mallia, joka olisi sopinut kaikille. Valtiosopimus Tšekin ja Slovakian tasavaltojen välillä ei saanut edes vuonna 1992 taakseen molempien parlamenttien tukea.

Kansanäänestystä ei järjestetty, vaan Slovakia julistautui riippumattomaksi 17. heinäkuuta 1992. On kuitenkin todettava, että uusien valtioiden välit pysyivät poikkeuksellisina – rajanylityspaikoillakin riitti usein se, että hidasti auton vauhtia ja vilautti ikkunasta henkilötodistustaan toisen maan rajavartijoille – ja pian Tšekki ja Slovakia yhdentyivät jälleen osana Euroopan unionia ja Schengenin aluetta.

Vaikka tšekeillä ja slovakeilla on nykyään omat erilliset valtiolliset alueensa, ulkomailla he muodostavat yhteisen sekayhteisön. Monet lähtivät kotimaasta jo yhteisen valtion aikana, ja siksi eri kansallisuuksien edustajien välit voivat ulkomailla olla yllättäen läheisemmät kuin jos he asuisivat Tšekissä tai Slovakiassa. Monet maanmiesjärjestöt ovat tšekkiläis-slovakialaisia ja edustavat molempien kansojen kulttuurisia ja yhteiskunnallisia arvoja.

(suomentanut Sampo Saari)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *